preskoči na sadržaj

Osnovna škola SPINUT

Vijesti

Make dampling!

Autor: Fadila Zoranić, 14. 5. 2016.

Kineska avantura u našoj školi se nastavlja! Osim što neki naši učenici uče kineski jezik, u četvrtak smo dobili priliku naučiti kako se sprema jedno od tradicionalnih kineskih jela. Profesorica kineskoga jezika, Liu Fang, naučila nas je prirediti jelo koje bismo na hrvatskome prigodno nazvali mesnim kuglicama u tijestu, a koje neodoljivo podsjećaju na torteline!  

 

  

Kineska avantura u našoj školi se nastavlja! Osim što neki naši učenici uče kineski jezik, u četvrtak smo dobili priliku naučiti kako se sprema jedno od tradicionalnih kineskih jela. Profesorica kineskoga jezika, Liu Fang, naučila nas je prirediti jelo koje bismo na hrvatskome prigodno nazvali mesnim kuglicama u tijestu, a koje neodoljivo podsjećaju na torteline!  

Oko stola za spravljanje vladala je zabavna gužva. Pod vodstvom uči Fang prvo smo zamijesili najjednostavnije tijesto (nadamo se da vam za to ne treba recept – samo voda i brašno, i ne previše soli, jer je nadjev začinjen sasvim dovoljno!); pa ga oblikovali u zmiju koju smo nožem razdijelili na komadiće odgovarajuće veličine. A onda smo te komadiće razvaljali u okrugle i tanke pogačice koje treba napuniti nadjevom i smotati ih, ali ne tako da budu smotani, već odgovarajućega oblika.

 Za ovo upoznavanje s kineskom kuhinjom prof. Fang je već prethodno za nas spravila mesni nadjev, kako bi nam olakšala kuhanje. Objasnila nam je što izmiješati: oko pola kilograma vrlo mljevenoga svinjskoga mesa, sitno nasjeckanu kapulu, luk  (tj. češnjak – količina po želji) i – ono što nas je iznenadilo – pola kupusa! Začini su presudni: osim soli, chili, đumbir, sezamovo ulje i umak od soje. Ta je kombinacija začina i ulja za nas neobična, ali je vrlo zdrava za probavu: sezamovo ulje blagotvorno je za zdravlje, a đumbir je odličan lijek protiv prehlade. Ovome nadjevu mogu se dodavati začini po želji… u količini po želji!

 Uz nešto vježbe i brašna na sve strane, malo smotanih tortelina i puno smijeha, brzo smo svladali umjetnost pravoga oblika. Profesorica Fang bila je doista vrlo strpljiva s nama. A onda smo naše kuglice skuhali u vodi, nestrpljivo iščekujući rezultat!

Iznenađujuće i uzbudljivo bilo je prvo kušanje jela… I kako se snaći sa štapićima za jelo!!! Ispočetka smo bili stidljivi, a onda se stvorio red. Neki su tražili i repete. Dojam: prvo neobično, pa vrlo fino! I da vas potaknemo na kuhanje… recimo da podsjećaju na naše makarune s meson. Dobar Vam tek!

PS Priznajemo da smo sa štapićima podbacili – švercali smo se i jeli ih po naški. Ali i to ćemo svladati ;-)




CMS za škole logo
Osnovna škola SPINUT / Teslina 12, HR-21000 Split / www.os-spinut-st.skole.hr / ured@os-spinut-st.skole.hr
preskoči na navigaciju